DIY - Patineren

21-12-2020

Een decoratieve verf/was techniek waarmee je objecten (meubels, deuren maar ook cache-pots) een doorleefde look geeft. Wil je tijdens de kerstvakantie creatief bezig zijn, lees dan zeker verder...

Wanneer ik een artikel maak over een eigentijds kleurenpalet, denk ik natuurlijk ook na over de composities die ik bij dit palet ga maken voor mijn bijpassende foto's. Ik heb uiteraard niet steeds objecten van de gepaste tinten maar ik heb wel wat materiaal en ik ben creatief. Het gebeurt dus dikwijls dat ik deze objecten (meestal cache-pots, vazen, kandelaars, kaders of ijzerwerk) simpelweg in een nieuw jasje steek om ze op die manier perfect bij het kleurenpalet te laten passen.

Een leuke techniek voor zo'n 'makeover' is patineren. Zoals hierboven al gezegd, patineren is een decoratieve verf/was techniek. Twee (of meerdere) bijpassende kleuren gaan gecombineerd worden om een verouderd effect te creëren. In deze DIY gaat het om patineren met was. Wanneer men afwerkt met was, moet deze worden aangebracht op een poreuze ondergrond zodat het goed kan inwerken. Gebruik dus krijtverf of een natuurlijke leemverf als basis.

In mijn schatkamer vond ik 3 leuke terracottapotjes met een print in reliëf (ideaal, die kan je dan (net zoals de boorden) patineren). Ik besloot vanille en pistachegroen te gebruiken zodat het finale resultaat perfect aansluit bij het kleurenpalet van de vorige blog, 'Sweet Macaroons'. 

Werkwijze:

  1. Benodigdheden: terracotta cache-pot, gesso (primer), krijtverf of leemverf, gekleurde was, vernis (mat of blinkend naar eigen smaak), breed penseel, fijn penseel, spons, katoenen doek.
  2. Breng met een penseel 2 lagen gesso aan. Wil je de vorming van lijnen vermijden, kan je de verf doppen met een spons. Laat elke laag minstens 2u drogen.
  3. Om de onderkant te bewerken, kan je de cache-pot op een smaller en hoger glas plaatsen.
  4. Breng met een penseel 2 lagen krijtverf of leemverf aan. Gebruik weer een spons voor een afwerking zonder lijnen. Elke laag opnieuw minstens 2u laten drogen.
  5. Gebruik een fijn en plat penseel om de was in kleine hoeveelheid aan te brengen op de print in reliëf. Wrijf in met het katoenen doekje. 
  6. Gebruik ook het katoenen doekje om wat was op de boorden subtiel in te wrijven. Veeg steeds het overtollige weg (gebruik steeds een proper stukje van het doekje). 
  7. Laat voldoende drogen en gebruik opnieuw het breed penseel om de cache-pot te voorzien van 2 lagen vernis. Elke laag weer 2u laten drogen.
  8. Ik heb deze potjes naderhand voorzien van 3 grijsgroene vetplantjes. Een combinatie met wat andere lichtroze deco-objecten maakt het plaatje compleet.

Veel plezier en tot snel!