DIY - Decoupage

08-03-2021

Heb je een mooie cache-pot qua vorm maar de kleur of de print staat je niet aan. Doe hem zeker niet weg! Zorg gewoon zelf voor een nieuwe look met de decoupage-techniek. Benieuwd? Neem dan zeker een kijkje!

Decoratie is, samen met florale artistiek natuurlijk, één van mijn grote passies. Rondsnuffelen in mooie deco-winkels (of op een rommelmarkt, en dan liefst met mijn vriendin Sonja ;-)) maakt zeker deel uit van mijn favoriete bezigheden. Wanneer ik op zoek ga naar recipiënten voor de florale objecten die tijdens mijn workshops zullen gemaakt worden, kom ik vaak leuke cache-pots, schalen, frames, kaarsen, ... tegen die zich qua vorm perfect integreren in mijn interieur. Ook al vallen kleur en print niet altijd mee, je komt soms pareltjes tegen en mits een kleine 'behandeling' kunnen ze waardig jouw deco-wereldje betreden.

Decoupage is één van de technieken om een object een eigen look te geven en deze techniek kan worden toegepast met allerlei soorten papier: het speciale decoupage papier, inpakpapier, ... zelfs servetten.

Ik kocht ooit een set vintage servetten, ... en die komen hiervoor zeker van pas. In de vorige blog had ik het al over een zelf gepimpte cache-pot. Het ging toen over deze specifieke techniek. Het resultaat daarvan zie je in de blog 'Joy & Passion'. Ben je, net als ik, graag creatief bezig, dan moet je decoupage met servetten zeker eens uitproberen. Hierna in enkele stappen een nieuw project.

Werkwijze:

  1. Benodigdheden: cache-pot, servet, decoupage lijm, doorschijnend vernis (mat of blinkend naar smaak, ik werk meestal met mat), een fijn penseel, een breder en plat penseel voor het aanbrengen van lijm/vernis, water.

  2. Maak de geprinte laag van uw servet los (een servet bestaat uit 3 verschillende lagen, we hebben enkel de bovenste laag nodig).

  3. Met het fijn penseel en water kan je het servet 'decouperen': drenk uw penseel in water, dop af op een doekje en 'teken' de contouren van de print op het servet. Begin niet te dicht tegen de randen van de print omdat het water wat zal uitlopen. Je kan steeds beetje bij beetje bijwerken. Op de natte lijn scheur je het servet gemakkelijk los.

  4. Breng vervolgens op de cache-pot een laag lijm op de plek waar je servet zal worden aangebracht. Laat 2 à 3 minuten drogen.
  5. Leg het servet op de ingelijmde plek en druk heel voorzichtig met de vinger het servet in de lijm (niet wrijven om het servet niet te scheuren). Het zachtjes drukken werkt de meeste kreukels weg. Je kan best wat huishoudfolie rond je vinger wikkelen om aan te drukken (het servet blijft dan zeker niet aan uw vinger kleven).
  6. Wanneer de servet goed in de lijm is gedrukt, breng je met het penseel voorzichtig nog een extra laag lijm aan op het servet: begin steeds in het midden en ga naar de uiteinden van het servet, zo zorg je tevens voor goed ingelijmde randen. Laat het geheel 2 uur drogen.  
  7. Breng na droogtijd 3 lagen vernis aan. Laat elke laag weer 2 uur drogen. Deze lagen vernis breng je aan op de volledige cache-pot (niet enkel op de gekleefde servet), dit zorgt voor een uniform en meer natuurlijke afwerking.
  8. Nu kan je indien gewenst de cache-pot opmaken en het een speciaal plekje geven in huis. Denk er aan, droogbloemen zijn super tendens en kunnen voor een heel leuk effect zorgen! 

Je kan deze techniek ook op glas toepassen. Geef je ondergrond eventueel de gewenste kleur: begin steeds met een primer en breng de verf aan met een kleine spons voor een perfecte afwerking. Pas na droogtijd bovenstaande stappen toe. 

Wil je echter de gepimpte potten buiten kunnen gebruiken, dan zijn een aantal extra stappen nodig. Dit leg ik jullie uit in een volgende blog.

Veel plezier en tot later!